The Bobath Centre, Watford

The Bobath Centre is a charity which provides specialist treatment and support for people living with cerebral palsy, together with training for therapists. Following a decision to relocate from existing premises in Finchley, North London, we initially provided advice on the suitability of potential alternative buildings within the wider North London area.

Having identified a suitable location in Watford, we worked closely with senior Bobath staff and trustees to develop the brief for a new centre. The host building is a typical 1980s steel framed warehouse structure which was converted and fitted out to provide a new reception area, four therapy rooms, offices for headquarters staff, a large training room and the usual suite of ancillary rooms.

Good accessibility throughout the building was crucial so corridors and doorways are generously proportioned and a lift has been provided between ground and first floor levels. Specialist equipment including ceiling mounted hoists and accessible shower and changing facilities are also provided.

The completed new centre was handed over in January 2019 on time and within budget.

Project Overview

Client: The Bobath Centre

Location: Watford

Services Provided: Project Management; Design; Quantity Surveying; Principal Designer

Value: £0.5m